Sicilia

Nu degeaba crima organizata si, in special, mafia ca forma de manifestare a ei, a fost intotdeauna asociata cu sudul Italiei. Prima mentiune a unei organizatii criminale, in sensul clasic al termenului, este facuta in secolul al IX-lea, in Sicilia, in timpul dominatiei arabe asupra acestei insule. Alte izvoare istorice plaseaza acest fenomen 200 de ani mai tarziu, in acelasi loc, in timpul ocupatiei normande. In fapt, Sicilia a fost o colonie exploatata rand pe rand de greci, cartaginezi, romani, arabi, normanzi, germani, francezi, aragonezi, spanioli, bourboni si, mai ales, de Inchizitie. Sicilia a devenit astfel terenul propice dezvoltarii fenomenului de banditism ca lupta impotiva asupritorilor. "Vendetta" - razbunarea si mafia erau putinele arme la indemana celor fara aparare intr-o lume in care justitia era la bunul plac al seniorului feudal.
Picture
De cele mai multe ori, singura solutie a celor oprimati era fuga in munti si inrolarea in bandele inarmate care au existat dintotdeauna in Sicilia. In urma cu un secol si jumatate, autoritatile bourbonice au decis crearea primului corp de politie, denumit Companiile Armate, tocmai pentru a face fata atacurilor repetate ale banditilor locali. Cert este, insa, ca alegerea autoritatilor a fost una neinspirata. Majoritatea acestor primi reprezentanti ai legii era formata din criminali lipsiti de scrupule, condamnati la moarte si alti paria carora li se acorda o ultima sansa. Inca din aceasta epoca, populatia siciliana a intors spatele oricarei forme de autoritate oficiala, resimtind litera legii ca una straina si oprimatoare.

Termenul de Mafie, caracteristic organizatiilor din Sicilia, este la fel de controversat ca si inceputul fenomenului in sine. Unii cercetatori afirma ca originea acestui cuvant se afla in expresia araba Maha'Fat - protectie, imunitate, privilegiu; sau in cuvantul Mahias, provenit din aceeasi limba, care insemna semetie, orgoliu, aroganta. Alti istorici sunt de parere ca Mafia a fi prescurtarea formulei "Morte ai francesi Italia anela!" - Moarte francezilor striga Italia!, motto-ul miscarii clandestine aparute la Palermo in anul 1282, ca reactie la opresiunea dominatiei normande.
Iar daca Mafia a reusit sa se perpetueze de-a lungul atator generatii, daca azi este inca puternica, aceasta se datoreaza celebrei legi a tacerii - Omerta. Dictonul "Chi tace campa!" - Cine tace, traieste!, este o norma atat de generala incat a devenit tipica pentru orice grup mafiot din orice colt al lumii.
Picture